Iosif Țon Terminatoru (titlu folosit pentru creșterea audienței)

One of the great attractions of the conservative evangelical church is its sense of community. Fun­damentalists belong. If you have been a part of an evangelical church you will know what I mean. You will be familiar with the sense of unity inherent in a church where conformity of belief and prac­tice are central to how the church understands itself. Evangelicals’ emphasis on doctrinal purity, their lively sense of purpose and their tendency to see themselves as struggling against the world outside all tend to create a powerful sense of belonging in the community. Sometimes there are negative sides to this unity. Churches fall short of the ideal, and people get hurt. But despite that, belonging can be so good. There is nothing better than feeling accepted and loved. When you really belong somewhere you feel secure, nurtured, and empowered. It’s wonderful being with people of like mind who share your goals and work with you to help you achieve them. Belonging makes you feel more human.

Vezi aici

traducere pentru ochișori în cruciș:

Una din marile atracții ale bisericii evanghelice tradiționale este imaginea ei de comunitate. Fundamentaliștii aparțin de ceva. Dacă ai fost membru al unei biserici evanghelice știi despre ce vorbesc aici. Cunoști senzația de unitate dintr-o biserică în care urmărirea aceluiași fel de a crede și de a practica credința determină felul în care biserica se definește. Accentul pus de evanghelici pe păstrarea doctrinei nealterate, nevoia puternică de a avea un scop și tendința lor de a se vedea ca luptând împotriva curentului lumii din afara lor, tind să creeze un sentiment de apartenență puternic în comunitate. Unitatea aceasta poate avea uneori și aspecte negative. Bisericile ar putea să nu ajungă la ideal și oamenii pot fi răniți. În ciuda acestora totuși a aparține de ceva este atât de plăcut. Nu e nimic mai bun decât sentimentul că ești acceptat și iubit. Atunci când aparții de ceva te simți în siguranță, hrănit, puternic. E minunat să fii cu oameni care gândesc la fel, care au aceleași idealuri și care se ocupă de tine ca să te ajute să le atingi. Apartenența te face să te simți mai uman.

Periodic pe scena religioasă de la noi și de aiurea se emit semnale de avertizare privind pericolele la care sunt expuse biserici sau culte prin compromisurile la care recurg unii lideri cu scopul nobil de a atrage sau măcar păstra enoriașii în interiorul cetății.

Rândurile de mai sus fac parte dintr-o poveste autobiografică a unui fost membru al unei biserici penticostale americane. Textul este găzduit pe site-ul unui alt ex-evanghelic actualmente auto-declarat agnostic anglican.

În ciuda faptului că la noi carismaticii sunt încă în fașă după unii, sau n-au șanse să trăiască, după alții, mișcarea Străjerilor a câștigat multă publicitate gratuită recent datorită implicării celebrului lider baptist Iosif Țon în activitatea lor.

Nu vreau să mă leg de detalii nesemnificative pentru firul gândurilor pe care vreau să le expun aici. Ce vreau să scot în evidență este aspectul mai puțin sau deloc discutat al motivațiilor de nivel secund al reacțiilor extrem de energice pentru niște creștini cu pretenții de urmași ai lui Iisus, la acțiunea ne-ortodoxă a lui Iosif Țon.

Dacă în prim-plan sunt scoase argumente pro și/sau contra unei tabere sau alta la nivelul prim, teologic, în spatele grijii pentru păstrarea purității doctrinare se află o grijă mult mai prozaică, mai pământeană: cea a pierderii confortului. Ia unui om telecomanda din mînă în timpul serialului favorit, sâmbăta seara când s-a așezat în sfârșit în fotoliu după o baie fierbinte și o cină cu familia. Nu vreau să fiu în locul tău. Am auzit că ar fi folosit și ca motiv de divorț.

M-aș întinde cu ideea pe câteva cearșafuri dacă aș avea spate dar pentru cei 2 sau 3 care adună în numele prieteniei în (b)locul ăsta e destul. Unless somebody dares to disagree with me which is baaad!

Still not enough reason for a divorce.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Iosif Țon Terminatoru (titlu folosit pentru creșterea audienței)

  1. DanutM says:

    it is, indeed, bad, but true 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s