Dănuț Mănăstireanu – apologet fără voie

E cu aproximativ 10 ani mai mare (nu mai bătrân pentru că nu e valabil la nivelul spiritului) și prima discuție cu el a pornit de la un mesaj intenționat obraznic pe care i l-am trimis cu circa 2  ani și jumătate în urmă pe blogul lui. Întâmplarea a făcut să dau de el după ce am găsit un mesaj lăsat de el pe blogul unuia din frații mei. Nu știa de existența mea deși eu știam de a lui. Am fost găzduit pentru o noapte în casa lui în iarna lui 1990/1991 unde am ajuns printr-o cunoștință comună. Evident, la cât de mare era cercul lui de cunoștințe eu am re-trecut probabil la câteva secunde după plecare pe lista – probably never see you again. El era deja de mulți ani cunoscut în lumea studențească ca lider, am asistat la una din ședințele de studiu biblic informale ținute de el.

După cei circa 18 ani care au trecut de atunci l-am regăsit după cum spuneam. Rămăsesem cu imaginea omului dedicat misiunii de convertire+creare de ucenici conform rețetei navigatorilor care era încă în vogă pe atunci. Cel puțin acolo îl încadrasem atunci. Eu evoluasem (?) în altă direcție spre izolare aproape completă de lumea evanghelică și priveam deja în urmă cu mânie ca să zic așa. Cam la faza asta am ajuns să discut cu el pentru prima dată aici.

După câteva zile de acalmie am recidivat băgându-mă în seamă și în discuția de aici unde l-am agățat din mers și pe Doru Radu pe care nu-l cunosc nici acum personal (ca să vezi cât de tupeist puteam fi). Eh, ale tinereții blogheristice valuri!

Mă bătea de mult timp gândul să scriu despre el, cel puțin ca o formă indirectă de scuză pentru atunci (orgolios fiind eu nu-mi permit s-o fac direct). Nu avem foarte multe în comun, se simte oarecum diferența de generație, am rezonat însă foarte des la atitudinea lui privitor la probleme esențiale ale vieții spirituale. Nu împărtășim aceleași gusturi în ce privește muzica eclesială de exemplu dar mă bucură accentul pus de el pe căutarea punctelor comune (celebrul, de urechi-zgârietor ecumenism), pe aplicarea lui Imitatio Christi cu preponderență în domeniul caritabil și mai puțin accent pe evanghelizare directă sau apologetică teoretică.

Ce m-a făcut să scot din mânecă articolul de față acum? E senzația plăcută oferită de 2 articole succesive postate de el astăzi aici și aici

Și poate și o doză de superstiție (nu am scăpat de toată moștenirea sentimental-penticostală a copilăriei) care m-a făcut să văd mai mult decât o coincidență în faptul că am postat asta doar câteva zile în urmă. Iertată-mi fie erezia.

În concluzie:

Îi datorez deci și lui faptul că nu am pierdut complet interesul pentru lumea spirituală creștină.

Thanks Dănuț and keep up the good work!

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Dănuț Mănăstireanu – apologet fără voie

 1. DanutM says:

  Multumesc, Sam. Exagerat de pozitiv, ca intotdeauna.
  Abia azi am vazut ca te-ai intors in blogosfera. Buna (re)venire.
  Imi place si numele ales. Inteleg ca aveai blogul mai demult si ai revenit la el in ultima vreme. Eu ma bucur. Sanatate.

 2. Dyo says:

  Chestiune de perceptie: aveam impresia ca esti foarte tanar, mai tanar chiar si decat mine 🙂 . Involuntar cei ce nu se cunosc decat virtual fac astfel de presupuneri; e o chestiune ce tine cred de un reflex al gandirii.
  Pe de alta parte … prea ne grabim sa ne evaluam tineretea in cifre … Cred ca asta este “lectia” pe care am invatat-o citind prima propozitie a acestei postari, vis a vis cu ceea ce am vazut ca scrii in general …

  … sau poate bloggingul are intre efectele sale secundare si unul de starnire a tineretii latente din viata omului “digital”???

  • sam says:

   Ce să cred? Ori scriu prea copilărește pentru vârsta mea (mă prostesc cum se spune pe la noi) ori, vorba ta, în mediul virtual îți trădezi mai ușor vârsta spiritului (asta-i mai pe placul meu).
   Nu înseamnă că trebuie să-mi spui nene de-acum înainte 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s