Blogpress (secțiunea nedrept credincioasă) 03/01/11

3 Ianuarie 2011

Cei mai mulți nu ne-am trezit încă bine din mahmureală, excesul de glucide, lipide și calorii ne face mai sensibili în interacțiunile cu semenii.

Blogării au reacționat diferit la oportunitatea oferită de surplusul de timp liber datorat sărbătorilor: unii au apăsat pedala accelerației producând un număr sporit de texte, alții, dimpotrivă, au considerat momentul oportun să-și evalueze doar activitatea de până acum și să-și acorde timp de reflecție și, eventual, timp de tocat carnea pentru sarmale. Cei din urmă au putut astfel beneficia de o demonstrație practică a abilității lor de a comunica cu aproapele lor din bucătărie.

Let us have a quick look then:

Dănuț a fost foarte activ azi și a produs nu mai puțin de 7 texte.

Cel despre Ruth Padilla DeBorst  mi-a adus aminte de surpriza plăcută pe care mi-a făcut-o expunerea ei de la Congresul de la Lausanne. Misogin fiind eu puțin, ca orice bărbat adevărat 🙂 nu aveam mari așteptări dar am fost încântat să fiu dezamăgit: sunt femei care gândesc mai clar și logic decât mulți bărbați.

Note to myself : de revizuit teoria repartizării diferențiate a celulelor responsabile cu gândirea rațională pe sexe. Glumesc.

Marius are 4 texte azi (deocamdată). Cele pe care pare a miza mai mult, sau cel puțin speră să provoace discuții/interes sunt legate de afirmațiile aparent șocante selectate din Richard Wurmbrand.

Nu pot să nu empatizez aici, răsturnările surprinzătoare de valori și clasamente ce apar atunci când îmi acord generos o permisie în lumea cugetărilor libere de regulamente interior-exterioare au fost totdeauna o plăcere ascunsă, cândva interzisă.

Nu mă aștept totuși să găsesc mulți amatori de comentarii la subiect dat fiind ocuparea a 80% din pozițiile de atac de către o doamnă, două cărora li s-a alăturat și le-a depășit ca număr de cuvinte un domn cu poreclă forestieră. Nu-mi explic atitudinea lui Marius de a nu cenzura (fie și indirect, subtil) logoreea. O fi pastorul din el în acțiune.

Manu continuă analiza, păcătos de academică în opinia lui Marius, a unei scrisori care a mai adăugat ceva gaz pe focul luptei de clasă baptisto-penticostale. Luptă care pare a fie efectul secundar al unei tentative de infanti(lo)(pari)cid baptist (vezi cazul Iosif Țon vs baptiști ortodocși via pseudo-secta Străjerii). Pentru posteritate, e vorba de un conflict local și temporar cu iz doctrinar-sentimental dintre vechi și nou, liberali și conservatori, academicieni și profani, iobagi și moșieri de pe câmpii(le) bătute avan de mișcări și culte religioase minoritare în România secolului 21. Semințele și floricelele sunt împărțite democratic.

Răsvan Vindecătoru, un mare apărător al ecumenismului…pe Marte, și el harnic, oboseala sărbătorilor și gărzilor fiind se pare un stimulent proteic, a comis 3 articole. Nu lipsește, evident, subiectul zilei recte conflictul evanbelicos în care Răsvan pare să joace rolul unui arbitru care nu s-a înțeles cu niciuna din tabere (încă) deși simpatiile oscilează dinspre aprecierea țapului ispășitor (aka Iosif Țon) ca fiind unul din, să zicem, nu părinții dar măcar unchii săi spirituali (așa scapă mai ușor de bănuiala de par(t)icid, unchi-cidul nefiind condamnat la noi), înspre acuzarea lui de trădare a (ați ghicit) principiilor baptiste. Acuzarea lui poartă însă aroma dezamăgirii filiale mai degrabă decât cea a de(re)fulării oedipiene.

Passons către lumi mai libere de conflict exterior, intenționat ignorante în ce privește subiectele fierbinți din lumea blogurilor evanghelice românești, subiecte fără de care e dovedit că nu poți face ușor trafic. Totuși bloguri cum ar fi A-dama, Camix, Alonewithothers, Agnusstick, Gabi, Pasăreaphoenix, Dyo, Daniel Mănăstireanu, Teofil și altele pe care le citesc cu regularitate și mai ales plăcere sunt ca niște oaze luminoase unde îmi trag sufletul și-mi luminez fața de câte ori am ocazia. Sunt oameni care mă încurajează să mai continui pentru un timp drumeția prin Țara Blogărească.

Despre ei voi veni, sper, cu detalii altădată.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Blogpress (secțiunea nedrept credincioasă) 03/01/11

 1. Camix says:

  Auzi, … dar ştiu că ai nimerit într-un moment critic(al), nu-spui ce gânduri treceau prin bostan. O fi de la Domnul…? 🙂 Iar ne lovim de coin-CID-enţe (sunt şi alte -ciduri, nu doar pa(t)ri- sau ma(t)ri- )… iermeneutic-abile.

  notă de subsol: mie Manu îmi pare cel mai obiectiv dintre cei 4 în-portret-uiţi. Regret că nu are cu cine discuta aşa cum ar putea.

  altă de subsol: zici tu: ca orice bărbat adevărat? cum ar trebui să se uite femeia adevărată către bărbatul adevărat, atunci? 🙂

  PS: 10Q!

  • Camix says:

   alt PS apropo: circula pe vremea filmului Matrix gluma că ar urma acum un sequel: Patrix.

   Se pare că nimeni nu mai apreciază valorile familiale, dom’le. Au făcut reîncărcări şi revoluţii, în schimb. Tehnologia şi războaiele ne-au mâncat capul!

  • sam says:

   Ce să zic? Realitatea pare un șir lung de co-incidente.
   Bărbatul adevărat nu există, e folosit doar ca model didactic pentru înțelegerea femeii, care femeie e singura adevărată 🙂 Long live the Woman

 2. Îţi doresc succes pe net. Mi-a plăcut postarea şi nu eşti departe de adevăr. Mai în glumă, mai în serios, cred că fiecare familie se simte solidară cu membrii ei. Iosif Ţon a fost baptist. A fost- şi este prin ceea ce a scris pînă la aiureala de acum- învăţătorul meu cel mai important de limbă română. Să ştii că m-a durut la fel de tare cînd am aflat că Neagu Djuvara are idiosincrazii cînd vine vorba de Dumnezeu. O spune şi Pleşu, chiar i-o reproşează. Dezamăgirile nu ţin de “rudenie” confesională, nu în cazul meu. Cît despre Freud… nu mai e la modă, dar niciodată nu e prea tîrziu pentru evanghelici să recupereze anii inocenţei 🙂

  • sam says:

   Welcome Răsvan. Speram și bănuiam că nu te va supăra prea tare pseudo-analiza mea.
   Mulțumesc de aprecieri și îmi doresc ca pe blogurile în care citim la fel să comentăm la fel 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s